Chia – cinci super rețete
Să vă povestesc de ce semințele de chia sunt superalimentul meu preferat. Sau printre preferate, mă rog, la loc de cinste. Probabil datorită goanei după nutrienți, care e oarecum greșită dacă privim nutriția per ansamblu. Dar asta e altă poveste. Nutrienți am zis? Chia sunt bogate în:
- minerale: campioane la calciu, de două ori mai mult potasiu decât bananele, fosfor, zinc, etc.
- vitamine: A, B, D, E,
- antioxidanți: întrec afinele,
- acizi: omega 3, chiar mai mult decât somonul,
- și proteine complexe, cu toți amino-acizii esențiali ușor de digerat.
În plus, sunt o sursă grozavă de energie, ajută corpul să elimine kilogramele în plus și taie pofta de mâncare. Ce vreți mai mult? Ar mai fi de spus, dar cred că v-am stârnit deja curiozitatea.
Iată cum îmi plac mie.
- Budinca de chia cu rodie și lapte de migdale. Semințele absorb foarte repede lichidul așa că e suficient să puneți 2-3 linguri de semințe într-un bol cu lapte de migdale, o linguriță de miere sau de pastă de curmale, după preferință, și să amestecați încontinuu cam 10 minute până se îngroașă puțin.
- Pentru a face icre de chia, amestecați 3-4 linguri de semințe cu apă suficientă până obțineți textura icrelor. Apoi, adăugați ceapa tăiată mărunt, sare, puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline.
- Gem de zmeură sau alt fruct moale. Blenduiți cantitatea de zmeură dorită peste care adăugați semințele de chia și amestecați într-un castron până se îngroașă. Mie îmi place să mai pun și un îndulcitor, de regulă miere sau sirop de agave.
- Negresa raw. Într-un robot cu lamă S puneți cam 3-4 linguri de semințe de chia, o linguriță de unt de cacao topit, o linguriță de pastă de curmale, o linguriță de pudră de roșcove, o lingură de stafide hidratate. Puteți jongla cu cantitățile. Textura finală trebuie să fie omogenă și lipicioasă. Se va mai întări apoi.
- Pur și simplu adăugate peste salate, în smoothie-uri, limonade, în iaurt, pâine, brioșe, orice, doar să găsiți o variantă să le consumați căci sunt o comoară pentru sănătate.