Chia – cinci super rețete

By : | Comments | On : May 5, 2014 | Category : Reţete

chia super retete

Să vă povestesc de ce semințele de chia sunt superalimentul meu preferat. Sau printre preferate, mă rog, la loc de cinste. Probabil datorită goanei după nutrienți, care e oarecum greșită dacă privim nutriția per ansamblu. Dar asta e altă poveste. Nutrienți am zis? Chia sunt bogate în:

  • minerale: campioane la calciu, de două ori mai mult potasiu decât bananele, fosfor, zinc, etc.
  • vitamine: A, B, D, E,
  • antioxidanți: întrec afinele,
  • acizi: omega 3, chiar mai mult decât somonul,
  • și proteine complexe, cu toți amino-acizii esențiali ușor de digerat.

În plus, sunt o sursă grozavă de energie, ajută corpul să elimine kilogramele în plus și taie pofta de mâncare. Ce vreți mai mult? Ar mai fi de spus, dar cred că v-am stârnit deja curiozitatea.

Iată cum îmi plac mie.

  • Budinca de chia cu rodie și lapte de migdale. Semințele absorb foarte repede lichidul așa că e suficient să puneți 2-3 linguri de semințe într-un bol cu lapte de migdale, o linguriță de miere sau de pastă de curmale, după preferință, și să amestecați încontinuu cam 10 minute până se îngroașă puțin.
  • Pentru a face icre de chia, amestecați 3-4 linguri de semințe cu apă suficientă până obțineți textura icrelor. Apoi, adăugați ceapa tăiată mărunt, sare, puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline.
  • Gem de zmeură sau alt fruct moale. Blenduiți cantitatea de zmeură dorită peste care adăugați semințele de chia și amestecați într-un castron până se îngroașă. Mie îmi place să mai pun și un îndulcitor, de regulă miere sau sirop de agave.
  • Negresa raw. Într-un robot cu lamă S puneți cam 3-4 linguri de semințe de chia, o linguriță de unt de cacao topit, o linguriță de pastă de curmale, o linguriță de pudră de roșcove, o lingură de stafide hidratate. Puteți jongla cu cantitățile. Textura finală trebuie să fie omogenă și lipicioasă. Se va mai întări apoi.
  • Pur și simplu adăugate peste salate, în smoothie-uri, limonade, în iaurt, pâine, brioșe, orice, doar să găsiți o variantă să le consumați căci sunt o comoară pentru sănătate.
Print Friendly
Share This Post!