Lapte de cocos
2015-08-12- Prep Time : 20m
- Cook Time : 0m
- Ready In : 10m
Nuca de cocos este un simbol al exotismului, dar acum este la îndemâna noastră şi e chiar păcat să nu o folosim. Desigur, miezul ei poate fi mâncat ca atare, ca o ronţăială sănătoasă, sau puteţi face lapte de cocos ori unt de cocos.
Însă mai întâi trebuie să ştiţi cum să alegeţi nuca de cocos. Aceasta nu trebuie să aibă fisuri vizibile şi când o scuturaţi să se audă lichudul înăuntru, dacă se aude o bocănitură, s-a desprins pulpa şi înseamnă că e veche. Am prieteni care au aruncat nuca de la etaj pentru a o desface; totuşi,să nu nimerim vreun vecin. Începeţi prin a forma un orificiu din una din găurile nucii, cea moale, şi goliţi apa într-un pahar. Dacă apa e acră, are gust stricat, nu vă mai bateţi capul să o desfaceţi, nici pulpa nu va fi bună. În caz contrar, secţionaţi cu un cuţit cu zimţi (eu am folosit briceagul) mijlocul nucii, apoi loviţi uşor cu un ciocan sau sucitor. Astfel, pulpa se va desprinde puţin, dar şi nuca se va crăpa imediat după. Pentru a dezlipi pulpa, o puteţi secţiona în interiorul cojii şi apoi desprinde cu un cuţit. Mai există şi varianta coacerii ei pentru a se desprinde mai uşor, dar atunci nu mai e raw.
Dintr-o nucă de cocos putem obţine un litru de lapte de cocos şi un castron de pulpă (fulgii de cocos pot fi uscaţi în cuptor) ce poate fi folosită la bombonele, blaturi sau alte dulciuri, sau aproximatix 200 gr unt de cocos, un castron de fulgi şi un litru de apă de cocos, care se potriveşte de minune pe căldurile astea.
Pentru a obţine untul de cocos, am pus bucăţile de nucă de cocos în blender cu 1,2 l apă călduţă şi le-am învârtit 1- 2 minute. Am strecurat laptele printr-o pungă de strecurat (sau tifon impăturit) şi l-am lăsat peste noapte într-un borcan cu capac. Dimineata untul era ales deasupra lichidului. Fiind întărit l-am luat uşor cu linguriţa. Şi apoi am făcut ciocolată din el :).
Pentru lapte am urmat paşii din reţetă. Pentru beneficiile consumului nucilor de cocos, găsiţi aici un scurt articol.
Ingredients
- o nucă de cocos, bucăţele
- 1 litru de apă
- 2 linguri de miere
- opţional, puţină sare (ca potenţiator de aromă)
Method
Step 1
Bucăţelele de nucă de cocos le-am pus la blenduit cu apa pentru 1-2 minute. Apoi am strecurat pin punga de strecurat. Laptele obţinut l-am mai blenduit câteva secunde cu mierea.