Tartă fără zahăr
2014-06-15- Cuisine: Vegetarian
- Course: Desert
- Skill Level: Mediu
- Servings : 8 porţii
- Prep Time : 20m
- Cook Time : 30m
- Ready In : 0m
Zilele trecute am mâncat o foarte bună tartă cu căpşuni, însă după aceea am avut uşoare remuşcări. (Să ne înţelegem, uşoare, da?) Şi am zis că trebuie să găsesc eu o altă variantă, care să mă satisfacă la fel de bine într-o zi călduroasă şi să fie fără zahăr. Mi-am amintit că am ştevie pulbere şi nişte căpşuni grozave din grădina lui “buni” de la Maramu’ şi am purces la bucătărit, chiar dacă nu mai aveam făină integrală. Voi puteţi aduce îmbunătăţiri reţetei, nu mă supăr.
Toate bune, dar vroiam şi budinca aceea de vanilie, ce era de facut. Păi era de făcut un compromis, căci am găsit la DM o budincă bio, cu doar trei ingrediente.Bun, dar cum o voi indulci? Căci mierea nu se foloseşte la temperaturi înalte, iar ştevia va schimba culoarea. Am hotărât să pun şi puţin gris în budincă, să nu se “taie” când adaug mierea cât încă e călduţă.
Am rezolvat-o şi cu gelatina convenţională folosind agar- agar pe care nu l-am mai îndulcit, şi, ta-daa: vă prezint tarta mea cu fructe. Nu spun că e cea mai sănătoasă tartă, dar cu siguranţă e o alternativă mai bună la omoloaga ei cu zahăr. A fost greu să fac şi pozele, căci cineva , nu spui cine, vroia să fure afinele de pe farfurie. (vezi imaginea de mai sus )
Ingredients
- 4 ouă
- 4 linguri de făină albă
- 2 linguri de ştevie pulbere
- 500 ml lapte
- 1 plic budincă de vanilie bio
- 2 linguri de gris
- 1 linguriţă de agar agar
- 250 ml apă
- sucul de la o jumătate de portocală
- 2 linguri de miere
- 3-400 de grame de fructe de sezon
Method
Step 1
Blatul e clasicul pandişpan făcut cu ştevie în loc de zahăr: se separă albuşurile care se bat spumă tare, se adaugă galbenuşurile. Cu o spatulă amestecăm în timp ce adăugăm făina şi ştevia pulbere. Compoziţia am turnat-o într-o formă de tort cu margini detaşabile pe fundul căreia am pus hărtie de copt. (n-am avut altă idee pe moment.) Am lăsat la cuptor cam 35 de minute la 180 de grade, până a trecut testul scobitorii.
Step 2
Între timp, am făcut budinca cu lapte, în care am pus grisul. După ce s-a răcit puţin, am amestecat şi mierea.
Step 3
Separat, am pus la fiert în 200 ml de apă o linguriţă de agar agar timp de 8 minute.
Step 4
După ce blatul s-a răcit complet, l-am însiropat cu sucul de portocală amestecat cu 50 ml apă şi puţină miere. Apoi am turnat budinca, ce se întărise puţin, dar am nivelat-o cu o spatulă. Am aranjat căpşunile şi afinele, am turnat cu o lingură peste ele gelatina vegetală călduţă şi am pus tarta la frigider.