Mâncare de mazăre boabe şi mei
2014-07-09- Cuisine: Vegan
- Course: Fel Principal
- Skill Level: Mediu
- Servings : 4
- Prep Time : 15m
- Cook Time : 30m
- Ready In : 50m
Zilele trecute am cules mazărea din grădină şi m-am bucurat să o despoi în timp ce Anastasia alerga prin grădină şi îmi testa răbdarea, ba mai trăgea de un furtun, ba de coada pisicii şi tot aşa. Cu gândul la articolul meu despre proteina completă, abia aşteptam să fac o mâncare de mazăre boabe cu o cereală. Am ales meiul pentru că, alături de mazăre, sunt două alimente pe care fiica mea le mănâncă cu plăcere, dar şi pentru a mă apropia de proteina completă din punct de vedere nutritiv.
Am cules aşadar mazărea, o ceapă, nişte usturoi tânăr, o roşie, Anastasia a cules un morcov, am…sustras nişte frunze de ţelină din grădina mătuşii, care oricum e de treabă şi ne lasă să îi admirăm grădinuţa, şi oricum nu are cont de facebook să vadă ce mărturisesc eu pe aici. Între noi fie vorba, mâine merg după leuştean! Meiul l-am cumpărat, nici nu ştiu cum se cultivă, poate mă voi interesa cândva, când poate mă pun la punct cu grădinăritul. Sau când voi avea timp mai mult, adică alte priorităţi. Sau mai bine îl cumpăr în continuare, fără alte bătăi de cap.
Acestea fiind spuse, vă învit la un prânz săţios şi sănătos, făcut cu dragoste!
Ingredients
- două căni de mazăre boabe
- o cană de mei
- o ceapă medie (a mea mai avea şi un pic de coadă verde)
- 3 căţei de usturoi
- o roşie medie
- 3 frunze de dafin
- oregano, cimbru, după gust
- frunze de ţelină pentru sfârşit
- o linguriţă de sare, piper
- o lingură de ulei de măsline
- un morcov mare
- 200 ml de bulion
Method
Step 1
Am tocat mărunt ceapa şi am pus-o la înnăbuşit cu apă cât să o acopere, într-o oală cu capac. Morcovul l-am curăţat, apoi l-am tăiat în jumătate. Partea mai mică am tăiat-o rondele, cealaltă am răzuit-o, apoi am pus peste ceapă împreună cu mazărea. Am pus apă cât să le acopere de un deget.
Step 2
Am decojit roşia (după ce am scufundat-o câteva secunde în apă clocotită, se curăţă mai uşor), am tocat-o alături de usturoi şi am adăugat peste mazăre. Când totul a început să fiarbă, am adăugat meiul, ierburile (în afara de frunzele de ţelină) şi condimentele (am uitat să pun piper, dar n-am primit reclamaţii). Am lăsat să fiarbă cam 30 de minute la foc mediu, până s-a făcut mazărea. Fiind proaspătă, fierbe puţin mai greu. Spre sfârşit am adăugat şi bulionul, nu trebuie să fiarbă prea mult, doar să lege aromele.
Step 3
După ce s-a răcit, am adăugat uleiul de măsline şi am presărat cu frunze de ţelină.