Tofu de casă
2014-07-06- Servings : 2
- Prep Time : 10m
- Cook Time : 15m
- Ready In : 0m
Prima dată am mâncat tofu într-un post al Paştelui, căci erau singurele perdioade când eliminam orice aliment de provenienţă animală din hrana zilnică, cumpărând din marile magazine. Între timp, am realizat că tofu poate avea mai puţine ingrediente decât cele scrise pe o cutie frumoasă de plastic, şi am decis să fac eu. Am făcut prima dată după o reţetă găsită pe internet, dintr-o cană de soia boabe, însă a ieşit atât de puţin încât sub două căni nu mai fac.În plus, din pulpa rămasă după strecurarea laptelui fac şi alte preparate, cum ar fi chifteluţele din imagine (reţeta clasică de chifteluţe, fără carne şi fără ou). Îmi convine să mai rămână şi pentru a doua zi.
Ideal ar fi să folosim soia nemodificată genetic, măcar să scrie acest lucru pe ambalaj. Să nu mă înţelegeţi greşit, iese la fel şi cu cea convenţională (am făcut când nu am găsit), dar e o asigurare că avem nutrienţi de calitate fără alte efecte… mutante. În imagine este tofu simplu, însă pot fi adăugate la sfârşit fel de fel de mirodenii şi ierburi. Mie îmi place mult varianta cu chimen sau cu verdeţuri. E o reţetă simplă de tofu, că doar nu îmi complic eu viaţa cu gătitul niciodată. Până la urmă prepararea hrănii nu ar trebui să ne epuizeze, viaţa are prea multe de oferit.
Ingredients
- 2 căni de soia boabe nemodificată genetic
- o linguriţă de sare de Himalaya
- sucul de la două lămâi (medii)
- 3 litri de apă
Method
Step 1
Soia se lasă la înmuiat minim 12 ore, în apă rece, proaspătă. Apoi se scurge şi se blenduieşte cu 1 litru de apă.
Step 2
Laptele obţinut se strecoară printr-un săculeţ de strecurat şi se toarnă într-o oală adăugând şi restul de apă. Am lăsat la foc mic cam 15- 20 de minute, şi am oprit.
Step 3
În laptele fierbinte am adăugat sucul de lămâie şi am amestecat incontinuu cu o lingură de lemn. Când a început să se închege (ce moment frumos!), i-am dat puţin răgaz să se mai răcească şi apoi am lăsat la strecurat în acelaşi săculeţ, ca să arate ca bruşul de brânză pe care îl făcea bunica (ea folosea tifon).