Proteina completă
2014-05-05- Cuisine: Vegan
- Course: Fel Principal
- Skill Level: Mediu
- Servings : 4
- Prep Time : 10m
- Cook Time : 30m
- Ready In : 0m
În sufletul meu sunt vegetariană convinsă. În realitate, mai calc strâmb uneori, dar asta nu mă împiedică să studiez, să citesc, să descopăr chestiuni esențiale pentru sănătatea mea și a familiei, doar lingura e în mâna mea, nu? Și autoproclamându-mă eu vegetariană (bine, mai de ocazie, așa) am fost întrebată cum stau cu proteinele, de parcă doar carnea ar conține proteine. Nu, și plantele conțin proteine de calitate cu amino-acizi esențiali, chiar și iarba, în caz că vă întrebați de unde își ia elefantul proteinele.
Totuși, vă ofer o mică lecție de nutriție, în care profesori mi-au fost studii de nutriție, pe care, permiteți-mi să nu le dezvălui aici. Proteinele sunt așadar substanțe nutritive complexe, alcătuite din 23 de aminoacizi. Majoritatea sunt sintetizați de organism când nu îi găsim în hrană, de aceea se numesc neesențiali, iar 8, esențiali, trebuie sintetizați din alimentație. Prin urmare proteinele care conțin toți aminoacizii esențiali sunt superioare din punct de vedere nutritiv. Și acum, să nu vă poticniți prea tare în a vă calcula necesarul de proteine pe zi, deși , între noi fie vorba, recomandat este cam 1 gram pentru fiecare kilogram, deci la un corp de 60 de kilograme ar fi nevoie cam de 60 de grame de proteine pe zi. Însă o dietă variată, cu suficiente calorii (vorbim în vegană, da?) aduce aportul proteic necesar fără să vă bateți prea mult capul. Proteine găsim în leguminoase: fasole, linte, soia, în legume: broccoli, ceapă, cartofi, vinete…, în fructe: ananas, banane, mere…, cereale: orez integral, hrișcă, mei, quinoa, nuci și semințe.
Dar eu nu pot și nu pot să combin fasolea cu orez, combinația ideală pentru proteina completă, parcă bunica nu punea și orez în clasica-i ciorbă. Prin urmare, răscolind eu netul am dat , destul de repede, peste rețete cu linte și orez, așa că vă împărtășesc cum îmi place mie să o gătesc.
Ingredients
- o cană de linte maro (fierbe mai greu, dar nu se împrăştie)
- o jumătate de cană de orez integral
- o ceapă mare
- un morcov mare
- o jumatate de ardei kapia
- ulei de măsline, sau alt ulei presat la rece
- ierburi şi condimente: 2,3 frunze de dafin, cimbru, mărar, pătrunjel, sare şi piper.
- 300 ml de bulion de la mama :)
Method
Step 1
Am pus lintea la înmuiat peste noapte, timp în care şi-a dublat volumul, însă prin germinare s-au trezit şi nutrienţii la viaţă.
Step 2
La fel am făcut şi cu orezul. Apoi le-am spălat bine.
Step 3
Într-o oală am pus lintea la fiert,am lăsat-o cam jumătate de oră, apoi am scurs-o, că aşa m-a învăţat bunica să arunc prima apa de pe fasole ca să evit… flatulenţele.
Step 4
Separat, am înnăbuşit ceapa tocată şi ardeiul într-o oală cu capac (fără ulei, da? despre toxicitatea uleiului incins la peste 40 de grade vorbim altădată) până când ceapa sticlea ca ochii unei pisici noaptea.
Step 5
Am adăugat morcovul tocat, orezul, lintea, condimentele, si apă cât să le acopere de vreo două degete.
Step 6
Le-am lăsat să fiarba până a fost gata orezul, cam 30 – 40 de minute, adăugând înainte de final bulionul.
Step 7
După ce s-a mai răcit un pic, am stropit cu ulei de măsline şi am decorat cu pătrunjel proaspăt şi ceapă roşie.
Step 8
Am degustat, am ajustat, în farfurie am aranjat, am pozat şi… am mâncat! Aşadar, fără să fiu savant, azi mi-am luat porţia de proteină completă, cu aminoacizi cu tot, chiar la mine în bucătărie.